Expo op en top Belgisch, vanaf 5 april tot 20 juni! (publicatie Weekend Knack 9 april)


– “Belgitudes”: door Christophe Vander Eecken, Olivier Bekaert, Wouter Van Vaerenbergh
– “Utopia”: door Steven Vijverman

 

Een op en top Belgische expo met indrukwekkende fotografie van Steven Vijverman enerzijds en drie fotografen samen in een adembenemend project, nl. het trio Wouter Van Vaerenbergh, Olivier Bekaert en Christophe Vander Eecken anderzijds.

“Belgitudes”:

brengt drie fotografen samen, met een eigen signatuur.

Ze hebben eenzelfde vraag als uitgangspunt: wat is in onze ogen Belgisch? Niet typisch als Kuifje, witloof of frieten, maar eigen aan de wereld van alledag. Met de Belgische bodem als enige beperking én houvast startte het trio een project onder de naam Belgitudes.
Verweven door hun sterk uiteenlopende, fotografische activiteiten en projecten – al dan niet in het buitenland – hebben Olivier Bekaert, Wouter Van Vaerenbergh en Christophe Vander Eecken alvast dit gemeen: ze verliezen de eigen heimat nooit uit het oog. Ze blijven dag in dag uit latent attent voor de belgitude, de onbenoembare Belgische eigenheid.

Belgitudes is een tricolore menage à trois die, in wisselende verhoudingen, met balls, brains en beauty een glimp biedt van het ongrijpbare je ne sais quoi dat onvervreemdbaar Belgisch is.
Een zoektocht naar eigenheid, waar drie talen versmelten en opnieuw stollen tot een caleidoscopisch portret.

Een vingerafdruk van een land sans-papiers.

“Utopia”:

Hedendaagse ruïnes zijn veelal bevrozen in tijd, een plaats waar het verleden en de toekomst elkaar ontmoeten. De natuur neemt het opnieuw over, eist opnieuw zijn plaats op.
Steven Vijverman biedt ons een uitzonderlijke kijk op deze vergeten plaatsen, die toch blijven bestaan in onze snel evoluerende maatschappij. Hij wenst de vergane glorie in beeld te brengen en de geschiedenis niet links te laten liggen.

Veelal wordt nieuwbouw verkozen boven het renoveren of het vervangen van de gebouwen met respect voor hun oude architectuur.

Deze tentoonstelling is een bundel van beelden van het werk van Steven Vijverman gedurende de laatste jaren, genomen op verschillende, prachtige locaties in gans Europa.